Тоа што е, тука е…

„Знаеш ти се. Го познаваш светот, ги знаеш сите улици, сите светилки и мрачни ќошиња. Сите тие ги чуваат твоите слатки тајни како верни пријатели. Сами по себе тие не можат да прозборат, но оној кој тебе те познава може лесно да ги прочита. Со самото твое постоење ти насекаде оставаш траги, случајно или не. И тешко е човек да те заборави, признавам… Но ќе дадам се од себе, иако не сакам. Но не е онака како што мислиш. Можам да пишувам со денови, со часови, додека одам и додека спијам, во главата имам енциклопедии напишани под твоето име.. Сега е поразлично. Само погледни ме сега. Се знаеме. Иако тешко, ти добро ме научи. Знам дека и без да ти кажам, ти ќе ме прочиташ. Епа еве ти ги очиве, моите длабоко кафени очи, и почни. Отвори ја првата страна од твојата омилена приказна и, ако можеш почни да читаш! Не ги затварај очите пред мене, безнадежно се мачиш. Ти и онака знаеш се, срцето ти знае. Сакам само да те потсетам што направи. Само сакам да погледнеш низ моите очи, земи ги барем на секунда и почувствувај, бидејќи срцето не ти го давам. Не за друго, се плашам за тебе. Се плашам затоа што ти ги знам границите.. нема да издржиш ти. Во него се собрале сите емоции, а околу нив оганот направил круг па не ги пушта.. Знаеш внимавај, може да се изгориш, но не ми е тоа намерата. А и не сум таква, често велам „било-поминало“, па можеби и затоа сум страдала. Но ако, не ми е грижа. Ти и онака доволно се упропасти себе си, јасно ти е, така? Јас барем знам дека сум сакала, онака наивно и искрено, со целото срце и душа. И сега покрај сите страдања твоите очи сеуште го имаат оној сјај, сјајот кој не згаснува. Тоа е разликата помеѓу нас. Разликата која не раздвои, разликата на која, впрочем ти и дозволи да го направи тоа.

anewmornigblackwhitebeautyphotographywomantmk-a888de0c815813fcf4856fc8f3fe0b35_h

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s